på spåret

Nu när julen står inför dörren är det ett perfekt tillfälle att spela lite sällskapsspel med släkt och vänner. Bortsett från klassikerna Yatzy, TP, Uno och många fler, finns det ett par andra bortglömda pärlor vi vill pusha lite extra för. I den här artikeln kommer vi redogöra för några udda sällskapsspel som är värda att prova! 

På spåret är en riktig trotjänare i svensk tv och har visats i rutan ända sedan 1987. Varje fredag i snart 30 år har svenskarna samlats framför TV:n och tävlat med varandra om vem som kan få flest poäng. Nu kan du faktiskt även spela det som sällskapsspel! Och precis som i programmet handlar det om att besvara den mytomspunna frågan “vart är vi på väg?”. Ni känner säkert redan till reglerna, men vi går igenom dem ändå. Du ska gissa rätt resmål, men i till skillnad från tv-varianten följer du här en spelplan. Efter att du har dragit i nödbromsen och besvarat de fyra följdfrågorna flyttar både dressinen och förstaklass framåt längs rälsen i spelplanen. Det lag som kommer längst vinner spelet. Självklart går det bra att vara fler än bara två i samma lag, det är helt och hållet upp till er. Ni kan vara i princip hur många som helst, men minst två spelare krävs (eftersom det är två lag). Det som följer med spelet är en spelplan, tidtagare, poängsnurra, instruktioner, två spelpjäser, tre korthållare samt fyra kortlekar med över 1400 frågor och ledtrådar.

Vem vet mest är långköraren som Rikard Olsson leder varje vardagskväll på SVT. Detta omåttligt populära frågesportprogram ställer din allmänbildning på prov. Vem vet mest finns nu också som sällskapsspel. Spelet bygger på tv-programmets utformning, dvs. för varje fel du svarar släcks din lampa. De spelare som har sina lampor tända i slutskedet går vidare till finalronden. Men detta är inte bara ett spel som testar din allmänbildning utan också din smartness. För att vinna krävs det en hel del taktik, i och med att du hela tiden skickar över frågan till någon annan gäller det att välja “rätt” person. Första person som når 200 poäng vinner och blir således den som vet mest!

Gamla hederliga sällskapsspel i all ära, men numera finns det faktiskt en hel del roliga alternativ som går att spela online, både med och utan pengar. Exempelvis sidor som denna http://svenska-casinon.org/ är bra på att lista olika sajter som erbjuder spel online. Där kan du även läsa om aktuella kampanjer som ger dig extra pengar att spela för samt guider om hur du kommer igång med spelen. Fördelen med att spela online är att du har många fler spel att välja på. Dessutom är det väldigt lättillgängligt eftersom det enda som egentligen krävs bara är tillgång till wifi. Vi på sfss vill slå ett slag för de klassiska bordsspelen roulette, blackjack och video poker. De är utmärkta exempel på spel som både får en att tänka till och är mycket underhållande. Att sitta ett gäng och spela gemensamt är väldigt trevligt. På de flesta spelsajterna kan man även spela i mobilen vilket innebär att alla kan delta samtidigt!

Avslutningsvis vill vi passa på att önska alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år!