Prix D’Amerique anses ofta vara det största travloppet i världen och lockar storpublik varje år. Det körs alltid på banan Hippodrome de Vincennes som ligger i Paris. Dessutom är det bara hingstar och ston som får delta i loppen. Loppet körs alltid den sista söndagen i januari och år 2023 var det dags igen. De tävlande körde om hela 450 000 euro i förstapris.

En outsider sprang hem loppet

Något förvånande var det hästen Hooker Berry som tog hem loppet tillsammans med sin kusk Jean-Michel Bazire. De hade tidigare sprungit hem en tredjeplats i Prix De Belgique vilket visade sig ge mersmak. Dock ansågs Hooker Berry vara något av en outsider och hade högre odds än många favoriter. Besök oss om du vill se resterande platser i loppet eller om du är intresserad av andra ATG resultat. Det går alltid kolla upp i efterhand om du inte har möjlighet att se loppen live.

Historien om Prix D’Amerique

Är du intresserad av Prix D’Amerique 2023 kanske du också är intresserad av historien bakom loppet. Faktum är att loppet har körts ända sedan 1920. Då var det en hyllning till de uppoffringar som gjordes av de amerikanska soldaterna under första världskriget. Sedan har loppet körts varje år med två undantag. Det ställdes in både 1940 och 1941 på grund av andra världskriget. Det var en fransk häst vid namn Pro Patria som vann de två första loppen.

Svenska segrar i Prix D’Amerique

För svensk del fick vi vänta ändå till 1950 innan ett ekipage tog hem segern. Det var Sören Nordin som vann tillsammans med hästen Scotch Fez. Det var ett bevis på att det faktiskt går att rubba den franska dominansen. Dock skulle det dröja tills 1973 innan vi återigen fick ett svenskt ekipage högst upp på pallen. Då var det Berndt Lindstedt och hästen Dart Hanover som drog det längsta strået.

Den senaste svenska segern kom 2020 då favorittippade Björn Goop styrde hästen Face Time Bourbon och kom först i mål. Nästa chans kommer kanske 2024 när det är dags för nästa lopp. Om du vill spela på loppet finns det flera spelbolag med svensk licens som erbjuder odds på den prestigefyllda tävlingen. Vill du lyckas är det bäst att börja läsa på om de olika hästarna i god tid. Då har du större chans att pricka in rätt vinnare.

Så kan du få biljetter till loppet

Om du är intresserad av att uppleva ett Prix D’Amerique på plats är det bra att vara ute i god tid för biljetter. En enkelbiljett kostade 2023 10 euro och ger dig då tillgång till arenan hela dagen. Vill du däremot ha en sittplats under tak så kostar det 15 euro per person. Alla som är under 18 år har fritt inträde till arean. Det kan alltså bli en rolig upplevelse för hela familjen. Om du tar bilen till Paris får du räkna med att parkeringarna fylls upp snabbt. Det gäller alltså att vara ute i mycket god tid.