Dem av oss som bara spelat fotboll på skolgården när vi var unga kan fråga oss: ”vad är offside i fotboll?”. Många av oss som spelade fotboll som ynglingar kan minnas tillbaka hur det alltid fanns den som hängde med tillbaka och försvarade när motståndarlaget skulle anfalla.

Oddsen var ganska låg att samma person kunde stå och maska, rent av snacka med motståndarlagets målvakt; i väntan på att lagkamraterna kämpat färdigt i försvaret. Väl där, kunde samma person hetsigt skrika om en snabb passning bakom motståndarlagets backlinje i förhoppning på någon tjusig uppvisning framför mål. För att förhindra just detta så existerar offside-regeln i fotboll.

Historik

Redan när fotboll var ett ganska nytt påfund på 1860-talet, insågs att en offside-regel var nödvändig för att undvika att spelarna står still på planen.

År 1863 formulerades regel nummer sex, en offsideregel, som reglerade att alla spelare i det anfallande laget var offside om de var framför bollen.

Senare samma decennium konstaterades dock att regeln medförde att det blev för enkelt att försvara målet, då den enda möjligheten att göra mål var genom att dribbla förbi motståndarnas backlinje.

Till följd av detta så ändrades regeln så att en spelare var offside först när den var framför den tredje sista försvarare, något som främjade passningsspel.

Även på 1920-talet ändrades regeln så att en anfallande spelare var offside då den var framför den näst sista försvararen.

Det skulle dock dröja ändan till 1990-talet innan regeln helt skulle främja ett offensivt spel. I stället för att vara tvungen att ha försvarare framför sig så skulle det nu räcka med att en anfallare skulle ha den näst sista spelaren i linje med sig själv då passningen slås.

Samtidigt skulle regeln enbart gälla anfallare som deltar i anfallet, som aktivt försöker medverka eller främja anfallsspelet.

Man ställer sig fortfarande frågan; vad är offside i fotboll mer konkret?

För att få en översiktlig förståelse för vad offside i fotboll är så finns några enkla principer:

  • Anfallarens placering då passningen slås avgör huruvida spelaren ska bestraffas för att spelaren är offside-placerad.
  • Anfallaren är placerad offside då den är framför den näst bakersta motståndaren. Vanligtvis är målvakten placerad längst bak vilket innebär att anfallaren oftast är offside om denne är placerad bakom den sista backen i motståndarlaget.
  • Alla kroppsdelar som spelare får göra mål med räknas i offsideregeln. Således räknas hela kroppen utom armar och om en axel exempelvis är placerad bakom näst sista försvarare, är anfallaren offside.

När är en anfallsspelare inte placerad offside?

  • En anfallsspelare är inte i offsideposition på egen planhalva
  • En anfallsspelare är alltså inte heller offside om bollen spelas då anfallsspelaren är i linje med den näst sista motspelaren men tar emot bollen bakom motståndarnas backlinje.
  • Inte heller är en anfallsspelare offside om anfallaren är i linje med de två sista motspelarna.
  • En anfallsspelare kan ta emot bollen över hela planen vid inkast och kan inte vara placerad offside.

Anfallsspelare positionerad offside ska endast bestraffas om anfallsspelaren, i det ögonblick bollen spelas eller vidrörs, är aktivt inblandad i spel genom att spelaren ingriper i spelet, stör en spelare i motståndarlaget eller vinner en fördel genom att vara positionerad offside.

Avslutning

Avslutningsvis så är det värt att nämna att det huvudsakliga syftet med offsideregeln är att förhindra att båda lagen drar ut sig över hela spelplanen. Därigenom uppmuntras dessutom lagen till ett högt stående försvar.

Det lönar sig inte heller att placera en spelare vid motståndarlagets mål, som bara ”maskar” och ivrigt väntar på en enkel passning och ett enkelt mål. Samtidigt så behöver inte försvarare ständigt stå och vänta nere vid eget mål, utan kan delta längre upp på planen så att fotboll kan bli så vackert som vi alla tycker att det är.