e-sports-C9-min

Från början var det en extremt udda idé, men nu har det blivit verklighet. På Glimåkra folkhögskola kan du i höst studera Esport och spelidé, som kursen kommer heta. Det är en omfattande kurs som löper över ett år och tar avstamp i e-sport och strategi. Det kommer även vara vissa inslag av klassiska sällskapsspel.

Skolledningen på Glimåkra Folkhögskola, med läraren Martin Sjörén i spetsen, ser detta som ett stort steg. Han medger att det var en “galen idé” i början, men att det efterhand kändes mer och mer naturligt. Sjörén menar vidare att folkhögskolans uppdrag är att skapa utbildningar efter intresse, och vad gäller e-sport finns ett stort intresse.

Glimåkra Folkhögskola är dock inte unika i sammanhanget då det faktiskt finns andra skolor med liknande kurser, men det är väldigt ovanligt.

Utbildningen har plats för 15 elever och kommer i huvudsak att bestå av två delar – League of Legends (ett strategiskt spel) och social samvaro. Den sistnämnda delen är en viktig aspekt av kursen då det blir ett sätt för människor att umgås och socialisera. Martin Sjörén menar att just den faktorn underskattas av många utomstående. På frågan om man blir en stjärna på e-sport efter kursen svarar han att det är osäkert då det krävs så mycket tid att etablera sig på elitnivå. Ett bra steg på vägen är det dock!

En viktig detalj i kursen handlar om att få eleverna att utveckla egna koncept av sällskaps- och brädspel för att på så sätt få en bredare förståelse av datorspel som helhet. Tanken är att de studerande enskilt ska kunna forma sina spelidéer. Fokus ligger alltså på att formas som en bättre spelare både individuellt och i grupp.

Kanske kan detta bana vägen för framtida studier inom sällskapsspel? Vem vet. Klart är dock att dörren står öppen på ett helt annat sätt än tidigare.