Vi på sfss har märkt av en tydlig trend i samhället att brädspelet är tillbaka på allvar, vilket givetvis gör oss mycket glada! På förfester och middagar runt om hela landet spelas brädspel som aldrig förr. Inte ens 70-talets glada dagar med Trivial Pursuit och Risk kan mäta sig med den våg av nya spel som sköljer över Sverige just nu. Mycket av succén kan härledas till den explosionsartade utvecklingen av smartphones som tagit fart över hela världen. Idag finns det tusentals appar där du kan spela brädspel, både nya och traditionella. I den här artikeln kommer vi recensera några av marknadens roligaste brädspel för din smartphone.

Låt oss börja med det kanske mest klassiska brädspelet av dem alla – Trivial Pursuit. Alla har vi någon gång spelat denna fantastiska frågesport till desserten på någon släktmiddag. Men sedan några år tillbaka finns även spelet tillgängligt för android och iphone. Frågan vi ställer oss är; hur står sig då mobilversionen jämfört med det fysiska brädspelet? Mycket bra menar vi, snart sagt alla spelets funktioner finns tillgängliga även för mobilversionen. Spelet har över 3500 frågor (varav cirka 600 av dem är bildfrågor), det är med andra ord ett lika fullmatat spel som originalversionen. Allt som allt är detta ett spel som både är allmänbildande och socialt, därför blir slutresultatet av vårt test mycket positivt. Trivial Pursuit får betyget 8/10. 

Ett annat spel spel som, i motsats till Trivial Pursuit, egentligen gör sig bäst på en förfest med några öl innanför västen, är Sanning eller Konsekvens. Detta är ett klassiskt spel som mestadels spelades på skolgården förr i tiden, men nu har den utvecklats till att bli en otroligt populär app. Precis som sin föregångare på skolgårdarna bygger spelet på att du ska snurra en flaska, och den person flaskan stannar på ställs inför valet att antingen svara på frågan eller ta konsekvenserna. Vi ger Sanning eller Konsekvens betyget 7/10. 

Sista spelet som vi testat heter DrawSomething och kan liknas vid Pictionary. Reglerna är mycket enkla, det hela bygger på att du blir tilldelad ett specifikt ord som du ska avteckna och därefter ska dina motspelare gissa vad det är. Var beredd på att det kan dyka upp vad som helst, så därför gäller det att vara kreativ och finurlig. I all sin enkelhet är detta spel som lockar till många skratt. DrawSomething får betyget 6/10.