lilla

I över 30 år har Lek- och spelbranschen delat ut hederstiteln ”Årets spel”. Varje år sållar de  bland hundratals spel för att hitta få fram vinnarna till titeln, äran och prestigepriset Guldtärningen.

Resan till priset börjar redan i april då speltillverkarna skickar in sin bidrag till juryn. Därefter sållas fyra nomineringar in i varje kategori. Det finns tre kategorier – barnspel, familjespel och vuxenspel. Främst är det nya lanseringar eller kommande spel som undersöks, men spel från föregående år får delta samt även nyreleaser av äldre spel.

Den fjärde oktober förra året avslöjades vinnarna under Blob höstforum, en mötesplats för Lek- och Babybranschen.

Vinnarna av Guldtärningen 2016 är
Årets Barnspel: Var är lilla Kaninen?
Nomenering: Minst sagt ovanligt med ett barnspel som också vänder sig till riktigt små barn. Ett utvecklande spel som kan göras till en enkel lek för de allra yngsta eller ett något mer avancerat spel för de äldre syskonen. Välgjort i bra kvalité och med den allra sötaste gosedjurskaninen som någonsin rymts i en spelkartong!

Årets Familjespel: OTRIO
Nomenering: Klassikern tre i rad har fått många spelutvecklare att gå vidare och hitta nya versioner. Här en av de mer lyckade där det finns minst tre olika vis att lägga sina tre brickor, i rad, inuti varandra eller i fallande storlek. Går snabbt att begripa och börja spela men otroligt svårt att behärska och överraskande lätt att förlora när man minst anar det. Koncentration och strategi är det som gäller.

Årets Vuxenspel: Ordglapp
Nomenering: Stressigt, snabbt och utmanande där spelarna ska avbryta varandra genom att ge exempel på maträtter, poplåtar, hundraser, fotbollslag och mycket mer, när deras kort överensstämmer med varandra. Visst fastnar tungan och självklart blir det kul när associationer, exempel och företeelser haglar över bordet. Perfekt isbrytare på kalaset, eller kanske till och med på konferensen?

Nomeneringarna är hämtade från Årets Spels hemsida (http://aretsspel.se/)

http://aretsspel.se/har-ar-vinnarna-av-arets-spel-2016/

http://www.spelexperten.com/arets-spel.html