Svensk sommar är underbart, men vi vet ju alla att man inte alltid har tur med vädret under semestern! Väljer man att semestra i Sverige, kanske med husvagn eller i stuga så är det alltid en riktigt bra idé att ha med sig en kortlek och några olika spel man kan roa sig med under de där lite mer regniga dagarna.

Trots att spel online eller på ipad blir allt mer populära så finns det väl ändå inget som slår ett gammalt hederligt brädspel eller sällskapsspel som det också kallas. Nedan hittar du våra 5 favoriter, med en blandning av både klassiker och lite mer nya spel.

Ryktet går

ryktet går

Det här är ett jätteroligt spel som fungerar som “viskleken” fast på papper. Först ritar varje spelare ett ord på ett papper (under tidspress) och sen skickas den här lappen vidare till spelaren bredvid som gissar vilket ord det var och skriver ner detta på ett papper. Det går i sin tur till nästa spelare som ritar DET ordet och så fortsätter det tills man gått hela laget runt. Det här spelet är roligare ju fler man är och kräver minst 4 spelare.

Monopol

monopol

En riktig klassiker och ett spel som kan pågå i timmar. Monopol går ut på att köpa gator och bygga hus och hotell medan man tar sig genom spelplanen. Hamnar man på en annan spelares gata får man betala en avgift till den spelaren. När man får slut på pengar har man förlorat och segraren står alltså kvar som ägare till allt.

Kalaha

kalaha

Kalaha är en typ av mancala spel som alla i grunden går ut på att man plockar upp kulor ur en grop och “sår” dem i andra gropar på spelbrädet. Man måste vara lite beräknande och använda sig av strategi. Kalaha spelas mellan två spelare och en spelomgång går relativt fort. Inget spel som man kan sitta med en hel dag alltså om man inte verkligen är jätteförtjust i just den här typen av spel eller om man har riktigt trevligt sällskap.

Fia med knuff

fiamedknuff

Mer klassiskt än såhär blir det inte när det kommer till brädspel. Fia med knuff spelas med flera spelare och med en eller två tärningar. Ibland brukar man kunna hitta lätt varierande regler mellan olika vänner eller familjer, så det kan vara en bra idé att man kommer överens om vad som gäller inför just det spelet.

iKnow

iknow

iKnow är ungefär som en uppgradering av kunskapsspelet Trivial Pursuit. Här gäller det att svara rätt på kunskapsfrågor, men också att spela med taktik, vilket gör det hela lite mer spännande. Det finns 4 olika kategorier av frågor och totalt 1600 frågor, så gillar man kunskapsspel så får det gärna regna i dagar om man har detta med sig på semestern!