Många av de sällskap spel vi spelar i Sverige och Europa kommer från början ifrån Asien. Därför tänkte vi idag lista lite spel som antingen bara förekommer i Asien, eller som har influerat vanligas spel i Sverige idag. Det är ingen hemlighet att Asien sysslat med avancerade brädspel betydligt längre än västvärlden. Och många av de mest populära brädspelen kommer just från Asien.
Först ut för rakning är Fia med knuff. Klassiskt engelskt spel från sent 1800 tal, tänker kanske du? Fel! Fia med knuff är en förenklad version av det legendariska indiska spelet Pachisi, Hur länge Pachisi har existerat är inte fastställt, men det är bekräftat att det funnits sedan 1500-talet, men det kan vara betydligt äldre än så. Istället för tärningar använder du snäckskal som slumpmoment. Hur många snäckskal som hamnar nedåt, respektive uppåt, avgör hur många steg du får flytta din pjäs. Det bästa resultatet som går att uppnå är att inget snäckskal är vänt uppåt. Då får du flytta 25 steg, och Pachisi betyder just 25 på världspråket Hindi, därav spelets namn. En kejsare vid namn Akbar, som styrde över ett riket Mughal, som idag utgörs till stor del av indiden, var särskilt förtjust i Pachisi. Han var så förtjust att han lät bygga en gigantisk spelplan i sitt palats, och lät slavar iklädda dräkter med spelet färger, agera spelpjäser. Rester av spelplanen finns kvar än idag.
Mahjong är en annan klassiker från Asien, närmare bestämt Kina. Spelet spelas oftast mellan fyra spelar och går ut på att du ska para ihop spelpjäserna, oftast kallade brickor, med varandra. Varje spelare tilldelas från början 13 brickor och får sedan nya brickor under spelets gång. Totalt finns det 144 brickor och de är indelade i sju olika serier eller teman. Bland dessa teman finns bland annat drakar, cirklar och bambu. Spelet går att para ihop de olika serierna och valörerna med varandra, för att få poäng. Det finns lika olika sätt att få Mahjong och vinna, det finns olika sorters Mahjong. En sätt att få Mahjong på kallas för Pong. Då ska du sätta ihop fyra kombinationer samt ett par. En kombination kan bestå av exempelvis tre stenar ur samma serie och med samma valör.
Sist ut har vi Schack, Rolls Roycen av strategispel, ingen vet riktigt vart det här legendariska spelet uppfans. Och det gör spelets historik ännu mer spännande. Men störst vetenskapligt stöd finns för att det uppfanns i den region som idag utgörs av Indien, Pakistan och Persin. Spelet går ut på att stänga in motspelarens kung. Kungen är en av totalt 16 spelpjäser som varje spelare har. Och Schack spelas genom att angripa motståndarens kung samtidigt som du skyddar din egen. Totalt finns sex olika pjäser: bönder, löpare, springare, torn, drottning och kung. Varje spelare har lika många av varje pjäs. Och dessa pjäser rör sig sedan utifrån förutbestämda rörelsemönster över en spelbräde som består av 64 rutor. Schack är ett helt öppet spel, där motspelaren hela tiden kan se vad du gör. Och reglerna är alltid desamma. Det här betyder att det inte finns något element av tur i Schack. Utan det är en kamp mellan hjärnorna om vem som har bäst taktik och vem som kan se flest drag framåt.
Sällskapsspel varierar i svårighetsgrad och i hur stor andel tur det finns. Men samtliga av dessa spel kommer garanterat bringa dig och dina medspelare nöje. Vilket tänker du pröva först?