Jultider har så långt bak jag kan minas handlat om Kalle Anka, julmat, julklappar och en runda av Trivial Pursuit. Jag förställer mig att de flesta familjer spelar något form av sällskapsspel under jultider. Kanske blir det en runda Yatzy, Chicago eller varför inte plockepinn.

Familjen samlas runt bordet när lugnet har lagt sig, alla är proppmätta, klapp-hetsen är överstökad. Nu är det dags att duka fram godiset för att framkalla den sista sockerhöjningen och ta fram familjens favoritspel. Det är nästan nu som julen är som bäst, alla kan luta sig tillbaka, öppna upp byxknappen och bara andas. Självklart kan de se annorlunda ut från hem till hem. Här kan också osämjan börja, den en vinnarskallen efter den andra vinnarskallen börjar stånga mot varandra. Men det har ändå en form av charm.

I år har ena sidan av familjen tänkt rucka på denna tradition, vilket känns nästan lite skrämmande. Vi ska på något sätt baka in sällskapsspelet i julklappsutdelningen. Det låter riktigt läskigt. Det vi ska gör är att vi har en budget där man ska köpa julklappar för, helst ska man få ihop fem – sex stycken för den summan pengar. Alla julklappar lägg på golvet och familjen samlas runt julklapparna som en ring. Till hjälp har vi två tärningar, som vanligt går man klockan håll. När man slår dubbelt så får man ta en klapp ur mitten. Sedan håller man på så till alla klappar är utdelade. Efter detta börjar det intressanta. Då sätter man på en klocka på kanske 10 minuter eller något liknande och sedan börjar proceduren om, men nu ska du ta paket från någon av dina familjemedlemmar.

I detta skede kan det bli extremt otrevligt och många sura miner. Det kan faktiskt vara så att den som har tio paket står med noll paket när tiden är slut. Här skulle man dock kunna göra någon form av överenskommelse att inte ta paket av någon som bara har ett paket. Man vill ju ändå att alla ska få ett paket var.

Den stora frågan är kommer detta bli en lyckad tillställning? Jag tror faktiskt det, för julen handlar ju egentligen inte om paket utan den handlar om att familj och nära kära ska träffas, umgås och äta gott. Hetsen över klappar har gått över styr.  Jag lovar att återkomma  efter jul och se om jag känner samma sak då!